Anonymous och Facebooks undergång

oktober 3, 2011 - Rom - Inga kommentarer

Alltsedan Anonymous dök upp på nätet har man fortsatt agera på gatorna, i det offentliga rummet och i sociala nätverk. Anonymous fortsätter att arbeta som en artefakt som sprider idéer och förslag för att motverka det krashade politiska och ekonomiska systemet som vi lever i. Men vad är Anonymous? Vem är det? Vad handlar det om? Många människor ställer dessa frågor utan att få ett korrekt svar, och det beror på att det inte finns något exakt svar. Anonymous är framför allt en idé. Och från denna idé har olika nätverk, grenar, handlingar och rörelser ägt rum både i verkligheten och inom de sociala nätverken. Det största hindret för en revolution är att man visar solidaritet, skapar nya välfärdssystem eller liknande för att övervinnas riskerna och uppnå en stabil och hållbar förändring för alla under en längre period. Kanske är det därför Anonymous haft så stor inverkan vid uppkomsten och spridningen av protester och aktivism.

anonymous roma

Nyligen har det uppstått en debatt om Anonymous verksamhet bland några av nätverksdeltagarna själva. Framför allt har man kritiserat en sida som heter “What is the plan?” som tydligen handlar om tre viktiga evenemang under 2011 varav den första är “Operation Onslaught” där man den 30 juli uppmanade alla Anonymous anhängare att lära sig om de problem som råder i samhället, få dem att närvara och propagera både på gatorna och i nätverket. Men samtidigt lade man ut information på gruppens originalsida där man nekar till att Anonymous står bakom sidan “What is the plan?” där man behövde e-post och användarnamn för att få tillgång till bland annat deras forum.

Det har sedan dess varit en öppen diskussion. Det senaste meddelandet som läckt ut från nätverket är deras önskan om att så småningom förstöra det sociala nätverket Facebook, närmare bestämt den 5 november. Ingenting är klart om sanningshalten bakom denna operation och på samma sätt diskuterar man om den verkligen kommer att utföras just den dagen. Är det möjligt att Anonymous permanent skulle kunna förstöra Facebook? Om det skulle hända skulle det förmodligen vara en av de viktigaste mediehändelserna under detta årtionde och kanske den mest avslöjande eftersom det är vida känt att det sociala nätverket Facebook hanterar en ansenlig mängd personlig information från miljontals olika användare. Hur vet man då vem som egentligen döljer sig bakom masken? Anonymous har hittills, förutom operationerna som utförts mot PayPal och Mastercard, haft en förmåga att decentralisera information och framför allt fylla en värld som desperat skriker efter förändring och förbättring med entusiasm. Vi får helt enkelt vänta till den 5 november och se vad som händer.

Alexa Ray Only-apartments AuthorAlexa Ray

Hyr lägenheter i Rom och delta i Anonymous och de radikala förändringarna som äger rum på nätet. Vi är alla beroende av fri information och vi vill alla ha vår yttrandefrihet utan att någon regering eller institution kontrollerar den.

Kontakta mig 

Henrik Johannesen Only-apartments TranslatorÖversatt av: Henrik Johannesen
Kontakta mig

Inga kommentarer

Lämna ett svar

  • Din e-postadress kommer inte att publiceras

Du kan använda följande taggar och HTML-attribut

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>